Olen ollut taas jonkinlaisella kirjoitus tauolla, kun vatsaongelmat on vienyt voimat kokonaan. Nyt alkaa voimat pikkuhiljaa palautua. Lueskelin netistä FODMAP- ruokavaliosta ärtyneen suoliston hoidossa ja ajattelin itsekin kokeilla. Kerkesin jo muutaman päivän juttua testatakin ja alkuun vaikutti ainakin hyvältä. Sitten tämä hölmö meni ja söi vähän muutakin. No seuraava ruoka on aina se uusi mahdollisuus skarpata. Ruokavaliota ei tarvitse noudattaa 100 % : sti vaan riittää että oireita aiheuttavia hiilihydraatteja syödään mahdollisimman vähän. En ala tähän kirjoittamaan FODMAP:ista enempää, kun niitä artikkeleita löytyy netistä enemmän kun kerkee lukea.

Ilmottauduin ryhmään jossa yritetään viettää herkutonta ja tipatonta tammikuuta. Se herkuttomuus loppui viimeistään toissapäivänä, kun teimme herkkuja seuraavaksi päiväksi ja kokkasimme iltaruoan. Keitimme toffeeta kondensoidusta maidosta banoffee-torttuun, teimme kylmäsavulohi-parsakuppeja ja koskenlaskija- uunikalaa.

Koskelaskija-uunikala löytyi alunperin Pirkan Mitä Tänään Syötäisiin?-jaksosta ja kun se vaikutti ihan kivalta niin mä etsin myöhemmin sen Pirkan kännykkäsovelluksesta ja kokeilin. Tykkään käyttää paljon Koskenlaskijaa joten meillä meni ohjeesta poiketen ruokaan koko paketti. Lisäksi siihen meni se kylmäsavulohi-parsakuppien teosta ylijäänyt ruokakerma. Hyvää oli. Lisäksi itse käytin viherpippurilla maustettua Koskenlaskijaa. En lisännyt pippuria enää kastikkeeseen erikseen.

Banoffee-tortun teko oli helppoa. Se olisi taipunut varmasti ihan normaalin kokoiseen irtopohjavuokaan, me tosin kokeiltiin sitä halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuokaan. Pohja oli sen verran napakka että kesti leivinpaperilla nostaa vuoasta. Toimihan tuo leivinpaperilla vuorattu kakkuvuokakin, mutta irtopohjavuoka antaa siistimmän jäljen.

Lohikuppien teko oli aika helppoa. Eniten näpertämistä vaati taikinan jakaminen muffinivuokiin. Muuten ohje on erittäin nopea tehdä. Mietitään jo uusia mahdollisia täytevaihtoehtoja lohikuppien pohjien päälle. Kerron sitten joskus mitä keksittiin. Ohjeet tulee seuraavana:

Tässä on se Koskenlaskija-uunikala.

http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/144860-koskenlaskija-uunikala

Torttu ja lohikupit ovat kumpikin Ulla Svenskin kirjojen ohjeita.

http://www.ullanunelma.fi/banoffee-torttu

Toinen löytyy edellisestä linkistä ja toinen ohje tulee seuraavaksi. Ohje on kopioitu Ulla Svenskin kirjasta Suloiset Suolaiset sivulta 97.

Kylmäsavulohi-parsakupit

Pohja:

  • 150 g voita
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 dl parmesaaniraastetta
  • 4 rkl kylmää vettä

Täyte:

  • 300 g kylmäsavulohta
  • 200 g parsakaalia
  • 1 sipuli
  • 1/2 ruukkua tilliä
  • 1/2 tl sitruunapipuria
  • 1 kananmuna
  • 1dl ruokakermaa

Sekoita keskenään pehmeähkö voi ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää parmesaaniraaste ja vesi joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Nosta taikinä jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Pilko lohi ja parsakaali pieniksi paloiksi. Parsakaalin voi halutessaan keittää pehmeäksi, mutta se ei ole välttämätöntä. Silppua sipuli ja tilli joukkoon ja mausta täyte sitruunapippurilla.

Kauli taikina levyksi ja ota siitä halkaisijaltaan n. 6-7 cm:n pyöreällä muotilla paloja. Laita palat voideltuun metalliseen muffinipeltiin, niin että palat vuoraavat koko kolon, lisää täyte vuokaan. Sekoita kananmuna ja ruokakerma, kaada seos täytteiden päälle. Paista kuppeja uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15-20 minuuttia.