Outo aihe lukutoukkakokkaablogissa, joo myönnetään. Mä olen ollut koirahullu siitä asti kun mitään tajusin. Ensimmäinen koira tuli mulle kun olin 13-vuotias. Roosa-perhonen oli ruokansakin kanssa mielenkiintoinen tapaus. Hän ei syönyt mitään koirien kuivaruokia, purkkiruoista puhumattakaan. Kotiruoka oli hyvää, samoin kuin kaikki mitä mä söin. Toinen perhonen Hope taas söi kuivaruokaa melko hyvinkin mutta hänen mielestään raakaruoka lihaa lukuunottamatta oli pahaa. Viimeisin tyyppi Ronja joka majailee meillä luojan kiitos edelleen olikin sitten nuorena viimeisen päälle nirso. Perhoset eivät olleet mitään häneen verrattuna. Pentuaika meni alipainon rajamailla. Ihme kyllä tuosta kasvoi kuitenkin ihan normikokoinen cockerspanielinarttu.

Joten tässä tulee sekä vinkkejä koiran hoitoon ja ruokintaan, tarkasteltuna nimen omaan tilanteesta kun koira on luurangonlaiha eikä meinaa syödä mitään tai närppii muutaman makupalan ja jättää muuten syömättä. Ensimmäinen asia on mitä koiran omistajan kannattaa tehdä on käydä koko koira tarkasti läpi. Suun- ja hampaidenkunto on oleellinen asia. Ikenien tulee olla kunnossa, pelkkä ientulehdus voi viedä ruokahalun. Myös nielurisat kannattaa tutkituttaa. Kaikki jonkin asteiseen kipuun viittaava kannattaa huomioida ja hoitaa pois. Myös allergiat kannattaa poissulkea. Kannattaa myös huomioida koiran lihakset, sillä kipeät lihasjumit voivat hankaloittaa koiran syömistä. Koira ok?

Koirilla myös hormonitoiminta voi vaikuttaa ruokahaluun. Uroksilla lähialueen juoksuiset voivat sekoittaa pään niin pahasti että poikaraukalla katoaa ruokahalukin. Nartuilla voi hävitä ruokahalu myös juoksuaikana ja etenkin valeraskausajan loppuaikana. Joillakin nartuilla juoksut myös saattavat parantaa koiran ruokahalua. Leikatut koirat ovat yleensä enemmän ruuan perään kuin ennen.

Seuraavaksi lisätään koiran liikuntaa, paitsi jos se nyt liikkuu paljon. Hyviä keinoja liikuttaa koiraa löytyy kyllä varmasti joko netistä tai muualta. Useampi tunti reipasta liikuntaa parantaa ruokahalua ihan oleellisesti. Kyllä meillekin maistuu ruoka paremmalta kunnon liikunnan jälkeen.

Nämä testattu? No sitten ruokintaan. En paneudu koirien oikea oppiseen ruokintaan tässä jutussa. Jos asia on epäselvä osoitteesta www.katiska.info löytyy ihan varmasti loistavaa tietoa aiheesta.  Jos haluaa syöttää raakaa niin se on ok, samoin kuin kuivaruoka. Useimmat koirat tykkää jauhelihasta ja vielä enemmän pidetään aavistuksen ruskistetusta jauhelihasta. Koira tykkää yleensä voimakkaasta tuoksusta. Joidenkin koirien mielestä lievästi haiskahtava jauheliha on parasta. Itse jättäisin pilaantuneen lihan antamatta mutta useimmat koirat kestää hieman haiskahtavan lihan. Pakastettu ja sulatettu liha alkaa haista jääkaapissa kahdessa päivässä. Suosittelen edelleen sitä tuoreen jauhelihan pannulla ruskistamista tai mikrossa kuumentamista. Mikro sitten haisee tän jälkeen.

Useimmat koirat ovat hulluina seuraaviin ruoka-aineisiin: tonnikala, maksamakkara, maksalaatikko, makaronilaatikko, voi, possunrasva, nakit ja makkarat, lihapulla, naudanmaha (älä missään nimessä kuumenna sisätiloissa tai kämpän hajua voi verrata teurastamoon, anna raakana hieman sulaneena tai kuivattuna), juusto, kissan purkkiruoat, keitetty possun sydän ja kieli, kananmuna paistettuna tai keitettynä, raakakin menee, Yrjölänpuuro jauhelihalla ja muutamiin muihin ruoka-aineisiin jotka löytyy vaan kokeilemalla. Herkkua kannattaa lisätä pieni määrä ruokaan josko se saisi ruokahalun lisääntymään. Jos olet keittänyt perheelle liha- tai jauhelihakeittoa ja mietit mitä teet ylijääneelle liemelle niin lorauta se koiran kuppiin niin nirsompikin saattaa syödä paremmin. Lihalientä voi myös keittää itse kuivaruuan makua parantamaan. Toisille koirille ruokahaluun auttaa pieni loraus omenaviinietikkaa ruokaan.

Kuivaruoassa kannattaa kokeilla eri ruokamerkkejä ja nappulakokoa. Joillekin koirille isompi tai pienempi raekoko kelpaa paremmin. Alipainoiselle koiralle valitaan tietenkin mahdollisimman proteiini ja rasvapitoinen ruoka. Koira tarvitsee energiaa ja proteiinia ihan pelkästään elintoimintoihinsa ja painon saamiseen. Kevyt ja seniori ruoat kannattaa unohtaa. Säkissä pitää olla kuiva-aineesta rasvaa vähintään 17 % ja proteiinia 25 % mielellään kumpaakin enemmän. Tämä ruokinta ei välttämättä ole koiran elinikäinen ruokavalio eli jos joku kertoo energia ruoan haitoista lemmikille unohda ne. Ellei kyse ole lemmikin terveyden kannalta elintärkeästä ruokavaliosta.

Jos olet testannut jo useammat energiaruuatkin, niin suosittelen sinua ottamaan selvää raakaruokinnasta. Etenkin jos koira tuntuu rakastavan raakaa lihaa ja kasviksia, mutta kieltäytyy kuivaruuasta. Kaikille koirille kuivaruoka ei vaan sovi, vaikka se olisikin omistajalle kaikkein helpoin vaihtoehto. Nykyään löytyy jo paljon valmiita raakaruokasekoituksia, joten senkään aloittaminen ei ole kovin vaikeaa.

Perusasiat loppuun eli koiralle ruoka nenän eteen kerran tai kahdesti päivässä. Pidä ruokakuppia tarjolla noin vartti, jos siihen ei ole siihen mennessä koskettu ota kuppi pois ja tarjoile uudelleen seuraavalla ruokinta kerralla. Ruoka ei missään nimessä saa olla tarjolla kokoajan. Pidä suurinpiirtein säännölliset ruoka-ajat, mutta unohda antaa ruoka silloin tällöin. Väliinjäävä ruokintakerta parantaa ruokahalua seuraavalla kerralla.

Myös koiran ympäristö vaikuttaa joidenkin koirien ruokahaluun. Ruokapaikan sijainti, kupin materiaali ja myös omistajan käytös. Ruokapaikan tulisi olla mahdollisimman rauhallinen, mutta kuitenkin sellainen ettei koira pysty puuhaamaan muuta kuin syödä. Toiset koirat tykkää syödä yksinään jossain huoneessa tai häkissä, toisille pieneen tilaan ahdistaminen aiheuttaa paniikin. Ahdistunut eläin ei syö. Jotkut koirat haluavat ihmisen olevan lähellä ruoka-aikaan, toiset haluavat ihmisen muualle. Kannattaa kokeilla myös kupin materiaalin vaikutusta, posliini, muovi ja metallikupit ovat vaan koirille eriasioita. Ja osa haluaa syödä lattialta. Ja isoille koirille koroke voi olla kiva kupin alla.

Tässä oli jotain ideoita kuinka nirppanokan saa syömään. Lisää vinkkejä otetaan vastaan.

Kiitos vinkeistä.