Vatsaongelmista huomasin sen verran, että liikunta helpottaa oireita. Itse olen kuitenkin hyvin vaikeasti liikuntaesteinen ja ainut kuntoilumuoto on fysioterapia, polkulaite ja seisominen. Polkulaitteen ovat minun kuntoiselle niin kalliita että niitä saa vaan silloin tällöin terveyskeskuksesta lainaan kuukaudeksi. Loistava juttu sekin. Minun kuukauden laina-aika loppui viime viikolla. Pitää kehitellä jotain muuta. Kesällä vatsaoireisiin saattaa auttaa epätasaisessa maastossa pyörätuolilla kulkeminen.

Tänään oli taas akvarellia ja pääsin piirtämään ja maalaamaan ihan toden teolla. Käyn kerran viikossa akvarellikurssilla tiistaisin. Muuten olen kyllä tällä hetkellä aika laiska maalaamaan vaikka monta juttua on mielessä. Nyt sai piirtää yhteen teokseen kasvot ja edellisen kerran teoksen viimeistelyä. 

Viime aikoina olen tutustunut viljaan nimeltä speltti ihan käytännössä. Ensin testasin makaroneja, nyt tänään testasin leivän leipomista. Kuukausi sitten kerkesin testaamaan spelttipuuroa. Puuro oli ihan herkullinen uunipuuro. Resepti löytyy täältä: http://www.birkkala.com/spelttiresepteja/puurot.htm#puuro ja laitan sen tämän kirjoituksen loppuun. Puuro oli oikein hyvää, mutta ei oikein jaksa lämmitellä samaa puuroa monta päivää peräkkäin. Satsi on nimittäin aika iso. Leivän leipominen ei menny ihan putkeen. Tein sen birkkalan tilan leipäohjeella. Tosin annos oli puolikas. Ensi kerralla laitan sen leipävuokaan. En pitänyt niin littanasta leivästä. Oli kyllä hyvän makuista ja rapeaa leipää. Ohje on taas lopussa, ja kopioitu osoitteesta: http://www.birkkala.com/spelttiresepteja/leivat.htm#Annelin-leipa

Viime viikolla tein herkullista tonnikalalasagnea, jonka ohjeen nappasin yllätys yllätys Pirkan kännykkäsovelluksesta. Tuunasin ohjetta sen verran, että lisäsin siihen pussillisen kasvissuikaleita ja raastetun kesäkurpitsan ja saattoi sitä juustoakin livahtaa hiukan ohjetta enemmän. Lasagnelevyinä käytin gluteenittomia levyjä. Mulle on hirmu outoa käyttää maustekurkkua ruoan laittoon, mutta tässä se antaa hyvää makua. Hyvää tuli. Tässä linkki ohjeeseen: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/106132-helppo-tonnikalalasagne

Tällä viikolla testasin Pirkan nettisivuilta löytynyttä värikäs pastavuoka ohjetta. Lopputulos oli kyllä ihan herkullinen, mutta mun makuun ohje oli vähän liian iso ja parsakaalia ihan liikaa. Pitää alkaa tarkemmin katsoa ruokaohjeiden annoskokoa tai muuten huomaa, että samaa ruokaa tulee syötyä viikko kun se ei sitä ennen lopu. Ja kannattaa huomata, että kun ohjeessa lukee yksi kaali tai yksi parsakaali niin ei kannata missään nimessä ottaa kaupasta sitä kaikkein isointa kappaletta. Ohje pastavuokaan tässä: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/24070-varikas-pastavuoka

ANNELIN KOLMEN TUNNIN LEIPÄ

3 dl Birkkalan Isoja Spelttihiutaleita, täysjyvä
1 rkl suolaa
1 l kiehuvan kuumaa vettä
1 paketti hiivaa (50 g )
18 - 20 dl Birkkalan Puolikarkeita Spelttijauhoja, täysjyvä

Kaada kuuma vesi hiutaleiden päälle ja lisää suola. Anna hiutaleiden turvota 1 tunti. Lisää seokseen hiiva ja alusta joukkoon spelttijauhot. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna taikinan kohota 1 tunti. Pistele leipätaikina haarukalla ja laita 200 asteiseen uuniin. Paista leipä keskitasoa alemmalla tasolla 1 h. Kun otat leivän uunista peitä leipä huolellisesti useammalla liinalla, jotta sen kuori pehmenee. Leikkaa leivästä aivan ohuita viipaleita ja voitele voilla, maistuu mainiolta!

Voit jakaa suuren leivän neljään osaan ja pakastaa siitä osan.
 

SPELTTIPUURO

1 l maitoa
2,5 - 3 dl Birkkalan Isoja Spelttihiutaleita
0,5 - 1 tl suolaa

Kuumenna maito kiehuvaksi. Sekoita joukkoon hiutaleet. Hauduta puuroa hiljalleen kannen alla noin 40 min välillä sekoittaen. Mausta puuro suolalla. (Puuron voit hauduttaa myös uunissa 150 asteessa reilu 2 tuntia ilman kantta. Hämmäytä välillä.)